Tidsbestilling: 86 61 06 26

Information om mandlig sterilisation

Ved sterilisation afbrydes sædstrengene, og der fjernes et lille stykke af sædstrengene, således at passage for sæd afbrydes.

Før operationen
Du skal barbere hårene på pungen og lidt ud til siderne væk om morgenen før indgrebet. Undgå at smøre creme og lignende på pungens hud bagefter.

Blodfortyndende medicin og natur medicin
Hvis du er i behandling med Pradaxa, Xarelto, Eliquis eller Lixiana, skal du ikke tage medicinen i to dage før operationen, og først starte op med medicinen dagen efter operationen.

Hvis du er i behandling med Clopidogrel (Plavix, Grepid, Cloriocard), Efient, Brilique, Marevan eller Marcoumar skal du ikke tage medicinen i fem dage før operationen, og først starte op med medicinen dagen efter operationen.

Hvis du er i tvivl, om du i det hele taget må holde pause med din blodfortyndende medicin, skal du kontakte din egen læge.

Hvis du indtager hvidløgskapsler, fiskeolie eller ginkgo, skal du ikke tage det 5 dage før operationen.

Operationen
Indgrebet foregår i lokalbedøvelse, der lægges to steder på pungen. Der kan være et kortvarigt ubehageligt træk i pungen og op i lysken, når sædstrengen skal frigøres fra andet væv. Der fjernes et stykke af sædstrengen på begge sider. Huden lukkes med selvopløselige tråde.

Efter operationen
Det tilrådes, at du ligger ned så meget som muligt indtil næste morgen.

Det er en god ide at have en pose isklumper eller frosne ærter i et håndklæde, som kan lægges på sårene i 10 minutter ad gangen pr. time.

Det er ikke usædvanligt, at der kommer en blodansamling i pungen, eller at der kommer en blodudtrædning i pungens hud eller på penis. Blodudtrædningen kan medføre en kraftig mørkfarvning af huden – denne mørkfarvning forsvinder igen og er uden betydning.

Smertestillende
Fire gange dagligt de første dage efter operationen kan du tage to tabletter Paracetamol 500 mg (Pamol, Pinex eller Panodil) Evt. sammen med ibumetin i anbefalet dosis, se indlægsseddel.

Forholdsregler
Du kan tage brusebad dagen efter, men du må først gå i karbad, svømmehal eller havvand efter ti dage.

Restriktioner
Du kan uden risiko genoptage arbejde og lette aktiviteter dagen efter operationen. Sport og sex kan genoptages efter ca. 10 dage.

Komplikationer
I sjældne tilfælde kan der opstå en lille knude på den afbrudte sædstreng, det har ingen betydning og er helt ufarligt.

I tilfælde af voldsom hævelse, betændelse eller feber efter nogle dage skal du kontakte klinikken eller skadestuen.

Sædprøve efter sterilisation
Du skal have foretaget en sædprøve 3 måneder efter operationen. Du modtager instruktioner vedr. denne fra fertilitetsklinikken i Skive. Du bør anvende antikonception, indtil sædprøven er fundet uden sædceller. Du modtager svar på prøven fra os.