Tidsbestilling: 86 61 06 26

Kikkertundersøgelse af tyktarmen (Koloskopi)

Tyktarmen og endetarmen er mellem 1,2 og 1,5 meter lang. Ved hjælp af en bøjelig kikkert, der kan føres ind gennem endetarmsåbningen, kan lægen undersøge hele tyktarmen indefra.


Hvorfor skal tyktarmen undersøges?
Tyktarmen kan være sæde for sygdom, der ubehandlet kan være alvorlig. Ved kikkertundersøgelsen kan lægen nå frem til præcis viden om denne sygdoms natur og på den baggrund tilrettelægge den bedst mulige behandling.

Der gives ofte afslappende og smertestillende medicin i forbindelse med kikkertundersøgelsen, der i reglen kan gennemføres uden væsentligt ubehag.

Ved brug af beroligende og smertestillende medicin må man ikke køre bil eller indtage alkohol i ca. 1 døgn efter undersøgelsen, lige som det er nødvendigt på forhånd at have arrangeret hjemtransport.

 

Det er vigtigt, at tyktarmen er fri for restindhold ved undersøgelsen. Derfor skal du inden undersøgelsen tage afføringsmidlet Picoprep, der skyller tarmen ren oppefra. Opløsningen er grundigt undersøgt og sammensat, så der ikke opstår forstyrrelser i kroppens væske- og saltbalance.

Du skal derfor gå på apoteket og hente en pakke Picoprep til udrensning af tarmen. Du skal ikke selv betale for dette. Udgiften til Picoprep afholdes af regionen.

 

Obs. Picoprep indtages som beskrevet her i vejledningen, ikke som det fremgår af pakken eller vejledning fra apoteket.

 

Forberedelser til undersøgelsen
Mindst to dages pause med indtagelse af hørfrø og andre kerneholdige spiser - herunder også birkes. Får du jerntabletter, skal du holde op med at tage disse 3 dage før undersøgelsen.

Dagen før undersøgelsen.

-   En pakning Picoprep indeholder 2 pakker pulver.

Kl. 12 indtages 1 pakke pulver opløst i 1 glas vand i løbet af ca. 10 minutter.

Kl. 20 indtages 1 pakke pulver opløst i 1 glas vand i løbet af ca. 10 minutter.

-   Efter hver pakke pulver indtages mindst fem doser af 250 ml klar væske spredt over flere timer.

-   Til morgen og til frokost må du indtage et let måltid uden fiberbrød, uden frugter med

skræl og uden mælkeprodukter.

-   Efter frokostmåltidet må du kun indtage flydende kost, men ikke mælkeprodukter. Det er vigtigt, at du drikker ca. 2 - 3 liter væske, enten suppe, vand, te eller kaffe.

 

På undersøgelsesdagen

Du må ikke spise, men du må indtage væske - dog ikke mælkeprodukter og juice.

Om morgenen på undersøgelsesdagen bør du tage din sædvanlige medicin, dog ikke evt. sukkersygemedicin.

Hvis du skal undersøges efter KL. 12.00 må der spises et almindeligt måltid til frokost.


Svar på undersøgelsen
Du får besked om undersøgelsens resultat, inden du forlader klinikken.

Såfremt der er taget vævsprøver til mikroskopi aftales det, hvornår og hvordan du får resultatet af disse undersøgelser, det kan være pr. mail, telefon eller hos din læge.

 

Efter undersøgelsen

Du må spise og drikke som du har lyst efter undersøgelsen.

På grund af den indpustede luft kan du have en trykkende, ubehagelig fornemmelse i maven og rigelig luftafgang. Der kan i sjældne tilfælde også forekomme en smule blod i afføringen.

I yderst sjældne tilfælde kan der opstå komplikationer i form af kraftig blødning eller hul på tarmvæggen, der i så fald vil kræve indlæggelse på hospital.

Hvis du i det efterfølgende døgn får:

  • Svære mavesmerter
  • Feber over 38 gr.
  • Kulderystelser
  • Vedvarende blødning fra tarmen

skal du kontakte klinikken, vagtlægen eller skadestuen.

Blodfortyndende behandling
Hvis du tager blodfortyndende medicin skal du stoppe med dette 3 dage før undersøgelsen. Snak evt. Med egen læge vedrørende pause og evt. behov for anden behandling i denne periode.