Tidsbestilling: 86 61 06 26

Information om rift i endetarmsåbningen (analfissur)

En analfissur er et lille smertefuldt sår i endetarmsåbningen. Selvom såret ofte er meget lille, er det forbundet med en del ubehag i form af smerter, blødning, svie og kløe. Grunden til at såret kan blive kronisk – have svært ved at hele – kan skyldes, at lukkemusklen i endetarmen som følge af smerter trækker sig kraftigt sammen og dermed afklemmer noget af blodforsyningen til såret. Denne sammentrækning kan ydermere forværre smerterne, der kan blive mere diffuse dybt i bækkenet.

De mest almindelige årsager til analfissur er hård afføring, langvarig diarré eller for kraftig og langvarig tørring efter toiletbesøg.

Analfissur er almindelig hos både børn og voksne og er ikke farligt, selvom det kan være meget ubehageligt.

Undersøgelse for analfissur
Ved besøget i klinikken vil du få en samtale og en undersøgelse af området ved endetarmen, samt eventuelt en anoskopi.

Behandling

Varme bade: Sædebade med badeolie i 20-30 minutter én gang dagligt i minimum 2 uger. Anvend karbad eller balje. Badene varmer muskulaturen op og får den til at slappe af. Samtidig blødgør, renser og øger badene blodgennemstrømningen i vævet og øger muligheden for heling.

Regulering af afføringen: Afføringen skal være blød og let at komme af med. Drik rigelig væske (2-3 liter dagligt), spis fiberholdigt og dyrk daglig motion. Suppler eventuelt med HUSK. Ved forstoppelse kan milde afføringsmidler som f.eks. Magnesia og Lactulose benyttes.

Creme/gel-behandling: 2-3 gange dagligt i otte uger påsmøres en receptpligtig creme/gel i og omkring endetarmsåbningen. Denne creme/gel virker afslappende på lukkemusklen og fremmer dermed helingen og er smertelindrende. Cremen/gelen påsmøres i en mængde svarende til en ært. Nogle gange kan det være nødvendigt at forlænge behandlingen ud over de 8 uger.

Lokalbedøvende gel: Ved samtidig svær kløe kan man anvende en lokalbedøvende gel (håndkøb).

Kontrol af behandlingen
Du vil få tilbudt en kontroltid, typisk otte uger efter det første besøg i klinikken.